Ayva (sefercel) : Gülgillerden çiçekleri iri
ve pembe renkli; yapraklarının altı tüylü, orta yükseklikteki bir ağacın
meyvesidir. Ayva; limondan büyük, sarı renkte, tüylü, mayhoş, dokusu sertçe ve
ufak çekirdekli bir meyvedir. Vitamini boldur. Çiğ yenilmesi tavsiye edilmez.
Komposto veya jöle yapılarak veya külde pişirildikten sonra yenmesi
uygundur.
Faydası : İshal ve dizanteriyi
keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir.
Kanı temizler. Karaciğer tembelliğini giderir. Safra akışını sağlar. Çarpıntıyı
dindirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser. Bronşit, müzmin öksürük ve
veremde faydalıdır. Ağızdan su gelmesini ve kan kusmayı önler. Vücudun
gelişmesine yardım eder. Merhem yapılarak kullanıldığı takdirde; el ayak ve meme
ucu çatlaklarını, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir. Egzama kaşıntılarını ve
basur memelerinin doğurduğu şikayetleri giderir. Kabızlık çekenler ve tansiyonu
yüksek olanlar yememelidir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder